Οι κυβερνήσεις πέφτουνε μα ο ΕΝΦΙΑ παραμένει

“Ο ΕΝΦΙΑ είναι ο φόρος που κατέστρεψε πολιτικά τη Ν.Δ. Το παράδοξο είναι ότι η Ν.Δ. (μολονότι προειδοποιήθηκε για τις συνέπειες) εισήγαγε το νόμο που την κατέστρεψε.



Ο ΕΝΦΙΑ στηρίζεται σε αντικειμενικές αξίες του 2007. Αν το Υπουργείο Οικονομικών δεν μπόρεσε μέχρι σήμερα να κρατήσει τις αντικειμενικές αξίες ενήμερες, υποστηρίζω ότι ούτε στο μέλλον θα μπορέσει. Οι πραγματικές αξίες αλλάζουν γρηγορότερα από ό,τι προλαβαίνουν να αντιληφθούν τα μυαλά στο Υπουργείο Οικονομικών.

Ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας νόμος που προσβάλλει κάθε αίσθημα δικαίου. Διότι δίκαιο δεν είναι η προκλητικά κυνική φράση του πατέρα του νόμου "να πληρώσουν και οι Εκαλιώτες!". Δίκαιο είναι να πληρώνουν όλοι οι Έλληνες ίσο φόρο για ίση περιουσία. Η μη αναπροσαρμογή των αντικειμενικών αξιών, ο επιλεκτικός προσδιορισμός τους, τα πολιτικά κριτήρια έχουν δημιουργήσει συνθήκες όπου ένας Έλληνας πολίτης με ακίνητη περιουσία αγοραίας αξίας 1.000.000 ευρώ μπορεί να καλείται να πληρώσει 500 φορές περισσότερο ΕΝΦΙΑ από άλλον πολίτη με ακίνητη περιουσία επίσης αξίας 1.000.000. Για το συγκεκριμένο θέμα έγραψα στην Καθημερινή τον Αύγουστο του 2014. Το Υπουργείο Οικονομικών ως καλό αρτηριοσκληρωτικό παχύδερμο δεν ταράχτηκε από τη τρομερή αδικία. Άλλαξε κυβέρνηση. Ήρθε η αριστερή με την υπόσχεση να καταργήσει τον ΕΝΦΙΑ και δεν έκανε τίποτε. Θα τον εφαρμόσει όπως ήταν.

Ανακοινώνεται τώρα ότι θα επεκταθεί ο ΕΝΦΙΑ σε ακίνητα Ελληνικής ιδιοκτησίας στο εξωτερικό! Όπως είχε κάνει ο Μόντι με το νόμο IVIE (Imposta sul Valore Immobili Esteri). Το πνεύμα Βαρουφάκη είναι ζωντανό στο Υπουργείο Οικονομικών! Αναρωτιέμαι όμως αν ήταν πνεύμα Βαρουφάκη ή πνεύμα ΥΠΟΙΚ που ο κ. Βαρουφάκης αναπαρήγαγε. Θυμηθείτε τις τουρίστριες-κατασκόπους!. Τίνος ήταν η ιδέα;

Την ίδια εποχή με την εισαγωγή του ανόητου IVIE, οι Ιταλοί εισήγαγαν τον IMU (Imposta Municipale Propria). Ο φόρος εισήχθη προκειμένου να δυναμώσει τη τοπική αυτοδιοίκηση και τους δημότες. Η δημοσιονομική αποκέντρωση θα αποκαταστήσει την αδικία που περιέγραψα επειδή κάθε δήμος θα επιβάλλει φόρο ιδιοκτησίας με βάση τις πραγματικές αξίες στο Δήμο. Το δικό μας Υπουργείο δεν είδε το σωστό IMU, αλλά τον ανόητο IVIE.

Δυστυχώς το Υπουργείο Οικονομικών δεν αναζητεί νόμους που θα περιορίσουν την εξουσία του επί των πολιτών, αλλά νόμους που υποδουλώνουν σε αυτό τους πολίτες. Κεντροαριστερή ή αριστερή κυβέρνηση τίποτε επί της ουσίας δεν αλλάζει στο Υπουργείο Οικονομικών.”




Δημοφιλείς αναρτήσεις