Η ειρήνη και η τσέπη μας χρειάζονται την ... πολεμική βιομηχανία

Το 69 μ.Χ. ο Βεσπασιανός έγινε αυτοκράτορας της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του δημιούργησε πολλά κτήρια, με διασημότερο το Κολοσσαίο. Όμως στην ιστορία έμεινε περισσότερο για την οικονομική του διαχείριση.

Έχοντας κληρονομήσει όλα τα χρέη των προκατόχων του, περιόρισε δραματικά το μέγεθος της κυβέρνησης της Ρώμης, αυξάνοντας ταυτόχρονα τους φόρους, με χαρακτηριστικότερο από όλους το φόρο στα δημόσια ουρητήρια.




Όταν ο γιος του Βεσπασιανού, Τίτος κατήγγειλε την αναξιοπρεπή φύση του φόρου, ο αυτοκράτορας άπλωσε το χέρι, του έδωσε ένα νόμισμα και τον ρώτησε αν είχε προσβληθεί από τη μυρωδιά.

Ο Τίτος είπε όχι.

Ωστόσο, προέρχεται από ούρα, αποκρίθηκε ο αυτοκράτορας.

Η φράση pecunia non olet (τα χρήματα δεν βρωμάνε) χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα για να καταδείξει ότι η αξία του χρήματος δεν έχει σχέση με την προέλευσή του.

Αυτή είναι η ιστορία που μου έρχεται στο μυαλό, κάθε φορά που διαβάζω την οικονομική ειδησεογραφία μίας βιομηχανίας όπλων, προκειμένου να την κρίνω αντικειμενικά.
Η εταιρεία
Η Lockheed Martin Corporation είναι ο μεγαλύτερος ανάδοχος πολεμικών συμβολαίων στον κόσμο. Πελάτες της εταιρείας είναι κυρίως η κυβέρνηση των ΗΠΑ, και κατά δεύτερο λόγο οι συμμαχικές κυβερνήσεις και άλλοι έμποροι.
Δραστηριοποιείται σε 5 διαφορετικούς επιχειρηματικούς τομείς:

Α) Αεροναυπηγική, με περίπου 14,1 δισεκατομμύρια δολάρια το 2013 πωλήσεις. Ασχολείται με το σχεδιασμό, την έρευνα και την ανάπτυξη, ολοκλήρωση συστημάτων, την παραγωγή και την υποστήριξη προηγμένων στρατιωτικών αεροσκαφών και των σχετικών τεχνολογιών.

Β) Πληροφοριακά Συστήματα, με περίπου 8,3 δισεκατομμύρια δολάρια το 2013 πωλήσεις. Παρέχει διαχείριση, υλικοτεχνικές υπηρεσίες, και λύσεις για τα συστήματα διοίκησης, ελέγχου, επικοινωνιών, ηλεκτρονικών υπολογιστών, πληροφοριών, αναγνώρισης και επιτήρησης.

Γ) Πύραυλοι και Συστήματα ελέγχου Πυρός, που περιλαμβάνει οπλικά συστήματα μεγάλου υψομέτρου -με περίπου 7,7 δισεκατομμύρια δολάρια σε πωλήσεις το 2013

Δ) Συστήματα Κατάρτισης με πωλήσεις περίπου 7,1 δισεκατομμύρια δολάρια στο 2013. Περιλαμβάνει στρατιωτικές και εμπορικές παραγγελίες για ενσωμάτωση πληροφοριών, προσομοίωση και προγράμματα κατάρτισης.

Ε) Διαστημικά προγράμματα, με περίπου 7,9 δισεκατομμύρια το 2013 πωλήσεις. Περιλαμβάνει εκτοξεύσεις στο διάστημα κατά παραγγελία, εμπορικούς και κυβερνητικούς δορυφόρους, καθώς και στρατιωτικά διαστημικά συστήματα.
Οι προοπτικές
Η Lockheed Martin είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής των ΗΠΑ σε θέματα που αφορούν τις αμυντικές τους δαπάνες, κάτι που εγγυάται μια σταθερή εισροή παραγγελιών οπλικών συστημάτων και προγραμμάτων πληροφορικής.


Η δέσμευση του ποσού των 1,1 τρισεκατομμυρίου δολαρίων από τον Πρόεδρο Ομπάμα, ήταν μια μεγάλη ανακούφιση για το Πεντάγωνο. Το νομοσχέδιο αναφέρεται ειδικά στις παραγγελίες των F-35 μαχητικών αεροσκαφών, οι οποίες είναι σημείο-κλειδί για την εταιρεία, καθώς αφορά το 20% των συνολικών πωλήσεων της. Έλαβε επίσης όσα υπολόγιζε για το πρόγραμμα της Πολεμικής Αεροπορίας που αφορά παραγγελίες ελικοπτέρων.

Η εταιρεία υπέγραψε συμφωνία με το υπουργείο Άμυνας ώστε να καταστήσει το F-35 πιο προσιτό οικονομικά, έχοντας καθορίσει ως στόχο τα 80 εκατομμύρια δολάρια ανά αεροσκάφος. Αυτό μπορεί να λειτουργήσει θετικά, γιατί επεκτείνει την λίστα των κρατών που πιθανώς θα θελήσουν να αποκτήσουν το συγκεκριμένο μοντέλο.

Παράλληλα, μπορεί κανείς να διαβλέψει σημαντικό περιθώριο ανόδου γιατί η κυβέρνηση Ομπάμα έχει δώσει βάρος στα μη επανδρωμένα συστήματα, την ασφάλεια στον κυβερνοχώρο και την πυραυλική άμυνα.

Το ερέθισμα αυτό ωθεί την Lockheed να επεκτείνει το πρόγραμμα της, για την παροχή συνεχούς τεχνολογικής καινοτομίας, καθώς και να προβεί σε ανάπτυξη μέσω εξαγορών. Η Lockheed Martin απέκτησε την Astrotech Space Operations (ASO), κίνηση που αντανακλά τις προσπάθειες της εταιρείας να αυξήσει τη διείσδυση της στο χώρο της αεροδιαστημικής.

Σύμφωνα με την Αμερικανική Πράξη Ελέγχου του Προϋπολογισμού (Budget Control Act) του 2011, οι αμυντικές δαπάνες των ΗΠΑ θα μειωθούν κατά 500 δισεκατομμύρια δολάρια για μια περίοδο εννέα ετών αρχίζοντας το 2013. Κάτι τέτοιο δεν είναι καλό για τη Lockheed. Με δεδομένη την πλήρη εξάρτηση από τις ΗΠΑ , οι αναμενόμενοι περιορισμοί στον στρατιωτικό προϋπολογισμό θα εξασθενήσουν τις παραγγελίες. Οι ξένες αγορές είναι απίθανο ότι θα αντισταθμίσουν πλήρως το κενό, τουλάχιστον σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα.

Ορισμένες από τις ερευνητικές προσπάθειες της είναι εντυπωσιακές και δεν περιορίζονται σε οπλικά συστήματα. Για παράδειγμα, ανακοίνωσε ότι μέσα στην επόμενη δεκαετία θα έχει κατασκευάσει έναν αντιδραστήρα πυρηνικής σύντηξης, χωρίς περιβαλλοντικά προβλήματα ραδιενέργειας, όπως συμβαίνει με την πυρηνική διάσπαση. Αυτός ο αντιδραστήρας θα μπορεί να παρέχει ενέργεια σε πλοία και αεροπλάνα με καύσιμο μερικές μπουκάλες νερό.

Η εταιρία συνεχίζει να εμφανίζεται ισχυρή σε οικονομικό επίπεδο. Η μετοχή προσφέρει μια εξαιρετική μερισματική απόδοση και οι επαναγορές μετοχών κρατάνε τα κέρδη ανά μετοχή υψηλά. Σημαντικό οικονομικό στοιχείο είναι πως ενώ το σύνολο των πωλήσεων για το 2013 ήταν 45 δισεκατομμύρια, οι ανεκτέλεστες παραγγελίες έφτασαν τα 82 δισεκατομμύρια δολάρια.


Του Βασίλη Παζόπουλου*
*Η ανάλυση της παραπάνω εταιρίας δίνεται σαν ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ για τις επενδυτικές επιλογές που υπάρχουν στο αμερικάνικο χρηματιστήριο. Η επιλογή της σωστής μετοχής είναι μόνο η μισή προϋπόθεση για την επιτυχία. Η άλλη μισή είναι η χρονική περίοδος που θα πρέπει να τοποθετηθούμε.

*Ο Βασίλης Παζόπουλος είναι οικονομολόγος, χρηματιστηριακός αναλυτής. 


vpazopoulos@gmail.com


Δημοφιλείς αναρτήσεις