Reuters: Καυτό το φθινόπωρο για τους Έλληνες και την οικονομία τους

Οι Βρυξέλλες εξετάζουν το ενδεχόμενο απόσυρσης της τρόικας που επιβλέπει τις ελληνικές μεταρρυθμίσεις για να επιτρέψουν στην Αθήνα να ακολουθήσει το δικό της σχέδιο για την ενίσχυση της οικονομίας της, με αντάλλαγμα την σταδιακή ελάφρυνση του χρέους, δηλώνουν Ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Η συζήτηση, ακόμα στα πρώτα της στάδια, θα επιταχυνθεί καθώς η Ελλάδα και οι υποστηρικτές της στην ευρωζώνη σχεδιάζουν τη νέα πορεία για τη χώρα, μιας και το δεύτερο ευρωπαϊκό πρόγραμμα διάσωσης της αναμένεται να ολοκληρωθεί αργότερα εντός του 2014.




Η διάλυση της τρόικας, μιας τριάδας που αποτελείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και παρομοιάζεται απο κάποιους στην Ελλάδα με τη γερμανική ναζιστική κατοχή, πιθανότατα θα είναι στο επίκεντρο του νέου σχεδίου για την Αθήνα.

Μετά την έξοδο απο την επιτήρηση της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας νωρίτερα αυτό το έτος, η τρόϊκα είναι πλέον ενεργή μόνο στην Ελλάδα και στην Κύπρο ενώ πολλοί ειδικοί αναμένουν ότι η Αθήνα θα χρειαστεί περαιτέρω βοήθεια.

Η μετάβαση σε ένα σύστημα «ελάφρυνσης του χρέους έναντι μεταρρυθμίσεων», με ελαφρύτερη επίβλεψη θα μπορούσε να καταπραΰνει τη δημόσια απογοήτευση και να συμβάλει στην ενίσχυση του κυβερνητικού συνασπισμού έναντι του ακροαριστερού αντιπάλου του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έχει υποσχεθεί να σκίσει τα μνημόνια και που προηγείται στις δημοσκοπήσεις.

Εθνικές εκλογές θα μπορούσαν να έρθουν στις αρχές του επόμενου έτους και μια κυβέρνηση υπό την ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ θα πρόσθετε νέους πονοκεφάλους στην ζώνη του ευρώ.

Σύμφωνα με τις τελευταίες εξελίξεις, η αστυνόμευση από την τρόικα θα μπορούσε να αντικατασταθεί από μια ειδική task force της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με ελέγχους δύο φορές τον χρόνο και όχι κάθε τρεις μήνες, εφόσον η Ελλάδα δεν χρειαστεί νέα κεφάλαια.

Σε αντάλλαγμα, η Αθήνα θα δεσμευτεί σε ένα εξαετές πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων, όπου τα ορόσημα θα πρέπει να ανταμείβονται με την ελάφρυνση του χρέους, όπως η επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής, παρά με τη χορήγηση συμπληρωματικών δανείων.

"Δεν θα υπάρξει τρόικα", δήλωσε ένας υπάλληλος εξοικειωμένοι με το θέμα, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί.

"Πρέπει να υπάρχει ελληνική ταυτότητα στις μεταρρυθμίσεις. Οι Έλληνες πρέπει μέχρι τον Οκτώβριο να έχουν καταλήξει σε ένα πρόγραμμα, το οποίο θα αποφασιστεί τον Δεκέμβριο για την εκκίνησή του 2015".

Ως εξασφάλιση, στην Ελλάδα θα μπορούσε να δοθεί μια προληπτική πιστωτική γραμμή από τη ζώνη του ευρώ, δήλωσε ένας δεύτερος αξιωματούχος. Αν χρησιμοποιηθεί, τότε θα επιστρέψουμε στην αυστηρότερη εποπτεία της Ελλάδας.

Το ΔΝΤ θα συνεχίσει εν τω μεταξύ το δικό του πρόγραμμα διάσωσης μέχρι το 2016, συνεχίζοντας να ασκεί επιρροή στην Αθήνα.

«Ήταν λάθος να μην δώσουμε Πορτογαλία κάποια προληπτική πιστωτική γραμμή", δήλωσε αξιωματούχος, αναφερόμενος στην ολοκλήρωση του προγράμματος διάσωσης της Λισαβόνας, χωρίς τέτοια πρόβλεψη. "Δεν θα μπορούσατε να κάνετε το ίδιο λάθος με την Ελλάδα."
Ανάπτυξη ΟΧΙ Λιτότητα
Η διάλυση της τρόικας θα σηματοδοτήσει το τέλος ενός μοντέλου επιβολής οικονομικών μεταρρυθμίσεων στην Αθήνα, που πολλοί στην Ελλάδα και στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο έχουν επικρίνει ως υπερβολικά αυστηρό.

Μια κρίσιμη επιθεώρηση από την τρόικα των μνημονιακών δεσμεύσεων της Ελλάδας θα ξεκινήσει με τις συνομιλίες στο Παρίσι τον Σεπτέμβριο, μετά απο τις διαμαρτυρίας της Αθήνας, που υποστηρίζει ότι οι μακροχρόνιοι έλεγχοι στην ελληνική πρωτεύουσα επηρεάζουν το ηθικό της χώρας.

Είναι καθοριστικής σημασίας, το νέο ελληνικό πρόγραμμα να εστιάζει «στην ανάπτυξη και στην απασχόληση», αντί να δίνει έμφαση στις περικοπές του προϋπολογισμού. Θα πρέπει να συνταχθεί κατά κύριο λόγο από την Αθήνα και όχι απο υπαλλήλους στις Βρυξέλλες ή αλλού.

Ένα δυνητικό όφελος του να έχει η Ελλάδα το δικό της πρόγραμμα, θα μπορούσε να είναι η εγχώρια αποδοχή των οικονομικών μεταρρυθμίσεων, καθώς δεν θα βλέπουν να τους επιβάλλονται από το εξωτερικό.

Η εφαρμογή του νέου εξαετούς πλάνου θα επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, όπου οι πολιτικοί πιστεύουν ότι οι νέες αρμοδιότητες της ως επιβλέπουσα τράπεζα, θα απέκλειε κάθε ρόλο της τρόικας, ακυρώνοντας την.

Για να είναι λειτουργικό, όμως, ένα τέτοιο σύστημα θα πρέπει να ξεπεραστούν τα εμπόδια.

Για παράδειγμα, εάν η Αθήνα χρειάζονταν φρέσκο ​​χρήμα, καθώς θα αυξανόταν το κόστος της στήριξης των τραπεζών της, θα μπορούσε να απαιτήσει ένα πλήρες πακέτο διάσωσης.

"Εάν απαιτείται επιπλέον δημόσιο χρήμα, δεν υπάρχει κάποιο κοινοβούλιο χώρας στην Ευρώπη που θα την εγκρίνει", δήλωσε ο πρώτος αξιωματούχος.

Αξιωματούχοι στην Αθήνα είναι αισιόδοξοι ότι ένα νέο σχέδιο διάσωσης μπορεί να αποφευχθεί.

«Δεν θέλουμε ένα νέο πρόγραμμα λιτότητας. Δεν θέλουμε νέα χρήματα», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της ελληνικής κυβέρνησης στο Reuters. «Θέλουμε κάποια εναλλακτική λύση που να είναι προσανατολισμένη προς την ανάπτυξη και την απασχόληση».

«Είμαστε δεσμευμένοι για μεταρρυθμίσεις ... αλλά δεν θέλουμε το μαχαίρι στο λαιμό μας, διότι αυτό βλάπτει τον ίδιο τον πυρήνα αυτών των μεταρρυθμίσεων», ανέφερε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι η ιδέα της κλιμακωτής ελάφρυνσης του χρέους έναντι μεταρρυθμίσεων θα μπορούσε να λειτουργήσει εφ 'όσον η παρακολούθηση "πάψει να έχει ομοιότητες» με αυτήν της τρόικας.

Εκτός του ότι ελκύει τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ένα τέτοιο σχήμα «κλιμακωτής ελάφρυνσης του χρέους έναντι μεταρρυθμίσεων» είναι πιθανό να λάβει την συμπάθεια στο άκουσμά του από τον νεοεκλεγέντα Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Jean-Claude Juncker.

Το δίδυμο συναντήθηκε στην Αθήνα τη Δευτέρα.

Η συνδρομή του Juncker στην αποδόμηση της τρόικας, θα μπορούσε να βοηθήσει τον Σαμαρά στην αντιμετώπιση του ΣΥΡΙΖΑ. Οι πρόωρες εκλογές θα μπορούσαν να επιταχυνθούν, αν ο Σαμαράς αποτύχει να κερδίσει την υποστήριξη απο τον απαραίτητο για την εκλογή Προέδρου αριθμό Ελλήνων βουλευτών.

Η Θητεία του Προέδρου Κάρολου Παπούλια, λήγει το Μάρτιο του 2015.

Το τελικό ερώτημα είναι πώς θα γίνει το βουνό των 320 και δισ. ευρώ (430 δισ. δολ.) χρέους της Ελλάδας, το οποίο ισοδυναμεί περίπου με το 175 τοις εκατό του ετήσιου ΑΕΠ της χώρας, πιο εύκολα διαχειρίσιμο.

Οι κύριες επιλογές για τη χορήγηση ελάφρυνσης του χρέους περιστρέφονται γύρω από τη μείωση του κόστους δανεισμού της Ελλάδας ή την παράταση του χρόνου αποπληρωμής, αναφέρουν αξιωματούχοι με γνώση επί του θέματος.

Οι εν λόγω ελαφρύνσεις θα ισχύουν πιθανότατα μόνο για τα δάνεια που χορηγήθηκαν από τις χώρες της ζώνης του ευρώ, τα οποία αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ήμισυ του συσσωρευμένου χρέους. Τα ομόλογα ή τα δάνεια που βρίσκονται στα χέρια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ή του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου δεν θα επηρεαστούν.

"Υπάρχει αρκετά μεγάλη διαφορά στο, αν θα έχετε μια 30ετή περίοδο αποπληρωμής ή μια 50ετή", δήλωσε ένας αξιωματούχος, προσθέτοντας ότι η παράταση θα μπορούσε να εφαρμοστεί σε διάφορα τμήματα του χρέους το συντομότερο, αμέσως μετά απο την ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων και συμπεφωνημένων μεταρρυθμίσεων.

Ένα σταθερό χαμηλό επιτόκιο για το ελληνικό χρέος σε μακροχρόνια βάση, θα μπορούσε επίσης να χρησιμοποιηθεί ως ένα επιπλέον βοήθημα δεδομένου ότι τα επιτόκια της ζώνης του ευρώ είναι τώρα σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ και αναπόφευκτα θα αυξηθούν κατά τα επόμενα χρόνια.

Η κρίσιμη στιγμή για τις αποφάσεις αυτές θα είναι αργότερα αυτό το έτος, δήλωσε ένας άλλος αξιωματούχος της Ευρωζώνης.

"Το φθινόπωρο θα είναι καυτό."




Δημοφιλείς αναρτήσεις